Café och restaurangkänsla i hemmet

Att gå ut och äta på en bättre restaurang eller dricka kaffe på ett högkvalitativt café är alltid en upplevelse som förgyller inte bara dagen utan även livet som helhet. Den stora nackdelen är dock priset. Så varför inte spara lite pengar och försöka efterlikna upplevelsen i hemmet?

restaurangmiddag

Laga ny mat

En av de största fördelarna med att gå på restaurang är att man får smaka på nya och intressanta maträtter som någon annan komponerat. I hemmet kan det många gånger vara lite svårt då man gärna faller tillbaka på sina standardrätter. En bra kompromiss som gör att man får testa mat som någon annan komponerat men du har lagat är att köpa färdiga matkassar. Dessa finns i varierande prisklasser och ger dig nya och intressanta rätter utan att du själv behöver söka efter recept eller spendera timmar på affären. Allt som behövs är lite tid i köket för att tillaga det hela.

Duka vackert

Den andra delen som oftast är  bättre på restaurang än i hemmet är presentationen. Dels vilket porslin och dekorationer man placerar på bordet men även vad man placerar på tallriken. Ovan ser ni en video på där en modern kaiseki-kock berättar hur de presenterar och tänker gällande presentationen av sin mat.

Perfekt kaffe

För den som älskar kaffe kan det vara mycket svårt att få en riktigt perfekt kopp espresso hemma, speciellt om man inte har tillräckligt med pengar att spendera. Anledningen till detta är att tillagningen av riktigt bra espresso kräver perfekt kontroll över vattentemperatur och tryck. Detta gör att maskinen har väldigt stora krav på sig och snabbt blir väldigt tekniskt komplex och med det dyr.

Som tur var finns det sätt att få bra kaffe på andra sätt. Så länge man inte måste ha espresso så kan kaffe från teknikerna pour over, pressobryggare eller aeropress vara bra alternativ. Där krävs det istället att man själv håller koll på vattentemperatur, mängd kaffe och dess malgrad.