Baka eget

Inget luktar eller smakar så gott som nybakt bröd direkt ur ugnen. Varför inte ta vara på detta njutningsmoment och själv baka brödet till ditt café, färskt och direkt till kunden. 

baka

Tillstånd

För att starta ett café så har du säkerligen alla tillstånd som behövs. Exakt vad som krävs kan dock variera något och kontakta därför kommunen för att vara säker på att verksamhetsförändringen inte påverkar vilket tillstånd som krävs.  Mer om exakt vilka krav som brukar ställas på caféer kan du hitta på denna länken.

Arbetsytor

En av de viktigaste när man skall börja tillreda mat i större omfattning är att det finns tillräckligt med arbetsytor. Även arbetsytornas typ bör vara korrekt, något som i vissa fall är ett direkt krav. Sten så som marmor och granit brukar uppskattas av många på grund av hur enkelt det är att hålla rent. Förutom att användas till bänkskivor så finns det även för golv och väggar på sajten Stonefactory.se.

Maskineri

För att kunna arbeta med större degar brukar man oftast behöva investera i saker så som degblandare och bakugnar. Dessa kan beroende på kapacitet och variant ta mycket stor plats så placering och arbetsflöde bör granskas innan köpet genomförs.

Kunskap och recept

Om man inte själv har något intresse eller någon kunskap om hur man bakar eller lagar mat så kan det vara svårt att få allting att fungera, även om man har alla verktyg och tillstånd. Fundera därför noga igenom om kompetensen verkligen finns hos dig eller någon av dina anställda. Om den inte gör det så kanske du behöver försöka ta in en ny anställd eller skicka dig själv och dina anställda på utbildning.

Utbildningar

Vill man baka bröd som man kan skryta över behöver man som sagt gå en utbildning. Med hjälp av olika bakningskurser får man lära sig kemin bakom jäsning och bakning, varför degen reagerar som det gör och även lära sig grunden i surdegsbakning vilket är en konst i sig. Ett enkelt sätt att studera är att gå genom Medborgarskolan där man exempelvis kan lära sig baka hårdbröd. Det kan även dyka upp studiecirklar och lokala kurser i sin hemstad. Kan du bli diplomerad som bagare kan du ta högre priser för brödet, och sälja det med stolthet.