Att driva café

Det har gått riktigt bra för cafébranschen de senaste åren. När folk inte har råd med större köp som resor ägnar de sig i stället åt att fika. Det är ett billigt sätt att umgås på, är enkelt och kan dessutom göras mycket miljövänligt.

vänner på ett fik

Enligt den senaste mättningen från HUI Research så har försäljningen ökat med 5,5 procent under det tredje kvartalet 2014. Många har tagit vara på denna tillväxt och antingen expanderat, eller bestämt sig för att starta ett eget café.

Christina Pispas som driver populära Café Saturnus är en av dem. I entreprenörtidningen Driva Eget får du tips om vad du ska tänka på när du vill starta eget inom cafébranschen. Enligt Christina tog det tre år innan verksamheten började gå med vinst och numera är caféet fullt på helgerna, även en hel del kändisar kan synas till där.

När du driver eget är det väldigt viktigt att du har en passion för ditt arbete. I början kan det vara svårt att få pengar att räcka till för att anställa medarbetare. Det kan innebära många långa dagar för dig där du själv sköter hela ruljangsen.

Administration

Christina tipsar om att det är väldigt viktigt att hålla koll på ekonomin oavsett om det går bra eller dåligt för ditt café. I slutändan är det ekonomin som avgör om du går i konkurs eller inte. Tänk även på det rent praktiska gällande administrationen. Ett anpassat kassasystem effektiviserar både rörelsen och pengahanteringen. Vad gäller prissättningen så måste du ha en tumregel att utgå ifrån så att dina utgifter är i bra balans med dina intäkter. Vanligen så utgör 20 – 40 procent av priset kostnaden för råvarorna.

Läge

Caféets läge är enormt viktigt och kan avgöra om du får in tillräckligt med kunder för att få verksamheten att gå med plus. Det borde vara en plats där mycket folk passerar dagligen, som ett köpcentrum. Försök också att vara det enda caféet, eller den enda inom din inriktning i din valda omgivning. Det blir svårt att etablera sig när ett gammalt café finns bredvid och redan drar kunder. Ett café får ofta stamgäster så det kan vara svårt att locka bort kunderna till ditt café.

Personlig service

Stamkunder är väldigt bra för caféverksamheten. Vad kan du erbjuda dina kunder så att de fortsätter att komma tillbaka? Speciella erbjudanden om halva priset på kaffe vid lunchen eller eluttag för de som vill jobba på sina datorer kan vara något att fundera på. Det ska också kännas bekvämt och välkomnande, även om hela caféet är fullt.