Är du sugen på espresso?

Det finns en uppsjö av intressanta kaffedrycker ute på marknaden idag. Vi dricker kaffe som aldrig förr och vi gör det regelbundet till frukost, efter lunch, till fika eller efter en god middag.

Espresso

En av de vanligaste sorterna som finns ute i affärer, caféer och restauranger präglas av en italiensk skummig variant som kallas Espresso. Det är ett litet och starkt kaffe som utöver kaffebönor och koffein innehåller cellulosa och fetter.

I dagsläget har många kaffedrycker sin bas i Espresso. Till denna bas sätter man mjölk i olika former. Detta gör att kaffet blir mer mättande än vanligt svart kaffe. Det skadar dock aldrig att dricka sin Espresso tillsammans med en chokladbit eller något annat gott.

Det här är några av de olika kaffealternativen:

Caffé latte består av 80% varm mjölk och 20% kaffe. Den kan också smaksättas med vanilj eller kanel.

Cappuccino består av en tredjedel espresso, en tredjedel skummad mjölk och den sista tredjedelen är ångad och varm mjölk. Denna dryck är väldigt populär och dricks i många olika sammanhang, inte enbart till frukost.

Caffé macchiato är en annan favorit bland kaffedrycker. Du blandar en dubbel espresso och tillsätter sedan en liten mängd skummad mjölk. Det går att tillsätta valfri mängd socker beroende på smak.

Café au lait är en enkel och god dryck. Den består av bryggkaffe som blandas till hälften med varm mjölk. Du vispar upp mjölken tills att den blir skummig. Häll upp den varma mjölken i en kopp eller glas, sedan tillsätter du kaffet.

Irish coffe är en klassiker som innehåller varmt kaffe, whiskey, socker och som toppas med tjock vispgrädde. En välsmakande dryck som innehåller en liten mängd alkohol.

Alternativen ovan är samtliga varma kaffedrycker. Det finns också en hel del intressanta kalla kaffevarianter som är värda att nämnas. Den isade latten och mochan är goda exempel på kalla drycker. Många av dessa kalla drinkar är förpacketerade och som säljs i matbutiker och caféer.